Povijest vrtića

Kako smo rasli…


1938. Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba osniva Gradsko dječje sklonište u Laščinskoj 17 – namijenjeno zbrinjavanju predškolske i školske djece iz siromašnih obitelji.

 

 

 

1945. Sindikat grafičkih radnika postaje pokrovitelj ustanove i u čast svoje istaknute radnice daje joj ime Josipa Vardijan. Ustanova postaje vježbaonicom Škole za odgojitelje.

1956. Ustanova postaje dječji vrtić, radi s 3 skupine predškolske djece.

1976. Dječjem vrtiću se pripaja područni objekt u Šrapčevoj 12 – s tri odgojne skupine. Dograđuje se još jedna soba za boravak djece. Vrtić ima 9 odgojnih skupina.

1979. Izgrađen je i otvoren suvremeni objekt – područni vrtić na Kozjaku bb – s 10 odgojnih skupina. Dječji vrtić dobiva jaslice i postaje dječji centar. Vrtić ima 18 odgojnih skupina.

 

 

 1985. Izgrađen je i otvoren još jedan objekt – područni vrtić na Jordanovcu 23 – s pet odgojnih skupina. Od tada vrtić radi na četiri lokacije i ima 24 odgojne skupine (18 vrtićkih i 6 jasličkih odgojnih skupina).

 

 

2004. U odgojno-obrazovni rad uveden je CAP program – program prevencije zlostavljanja djece.

2006. Dugogodišnji rad na zadacima odgoja za održivi razvoj okrunjen je dobivanjem suglasnosti MZOS za poseban program za ekologiju “Mali čuvari velike Zemlje”.

2007. Postali smo prvi eko-vrtić u Zagrebu te dobili Zelenu zastavu. Dobili smo suglasnost na Program rada s darovitom djecom.


2014. Stručni tim  sudjelovao je u seminaru za djelatnike vrtića Grada Zagreba, koji je predstavljao uvod u projekt "Volonteri u vrtiću". Zajedno s predstavnicama Gradskog ureda, kolegice su prezentirale i objasnile okupljenima proceduru primanja volontera, kao i njegovu ulogu te suživot u vrtiću. 


2015. U suradnji s Udrugom Dodir, održan je stručni aktiv, s ciljem senzibilizacije odgojitelja za rad s osobama s teškoćama sluha i vida.2017. Projektom energetske obnove uspješno su završeni radovi na obnovi fasade objekta Kozjak, kao i zamjena dotrajale stolarije.  2020. U suradnji s Domom za starije "Park" uključili smo se u akciju Knit a square Croatia - djeca i štićenici Doma zajedno su sudjelovali u tkanju vunenih kvadratića koji su potom spojeni u deku i poslani siromašnoj djeci u Afriku. 
 

                                           
 

          
 


2023. Naš vrtić postaje članom UNESCO Associated Schools Network - ASPnet - Mreže udruženih škola koja povezuje obrazovne institucije diljem svijeta s ciljem promicanja UNESCO načela, unaprjeđivanja mira i međunarodne suradnje promicanjem obrazovanja, znanosti i kulture u vrtićima i školama.

 


© 2024 Vrtić Mali princ. Sva prava pridržana.