Povijest vrtića

Kako smo rasli…


1938. Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba osniva Gradsko dječje sklonište u Laščinskoj 17 – namijenjeno zbrinjavanju predškolske i školske djece iz siromašnih obitelji.

 

 

 

1945. Sindikat grafičkih radnika postaje pokrovitelj ustanove i u čast svoje istaknute radnice daje joj ime Josipa Vardijan. Ustanova postaje vježbaonicom Škole za odgojitelje.

1956. Ustanova postaje dječji vrtić, radi s 3 skupine predškolske djece.

1970. Prostor dječjeg vrtića se adaptira. Vrtić ima 5 odgojnih skupina.

1976. Dječjem vrtiću se pripaja područni objekt u Šrapčevoj 12 – s tri odgojne skupine. Dograđuje se još jedna soba za boravak djece. Vrtić ima 9 odgojnih skupina.

1979. Izgrađen je i otvoren suvremeni objekt – područni vrtić na Kozjaku bb – s 10 odgojnih skupina. Dječji vrtić dobiva jaslice i postaje dječji centar. Vrtić ima 18 odgojnih skupina.

 

 

 1985. Izgrađen je i otvoren još jedan objekt – područni vrtić na Jordanovcu 23 – s pet odgojnih skupina. Od tada vrtić radi na četiri lokacije i ima 24 odgojne skupine (18 vrtićkih i 6 jasličkih odgojnih skupina).

 

 

 

1991. Nakon povijesnih demokratskih promjena, željom zaposlenih, dječji centar dobiva ime «Mali princ», a odgajateljica Marica Tuškan postaje ravnateljica. Iste godine događa se agresija na našu Domovinu i zvuci sirena poticaj su da s povećanom brigom zaštitimo i očuvamo naše najveće blago – djecu. Prvi u gradu organizirali smo danonoćni rad (0-24 sata) u vrtiću Jordanovac. Osim djece iz našeg vrtića, zbrinjavali smo predškolsku i školsku djecu medicinskog osoblja iz okolnih bolnica, te djecu čiji su roditelji bili uključeni u obranu domovine. Vrtić se uključuje u brojne humanitarne djelatnosti od kojih posebno ističemo prihvat prognanika iz Čepina, te sudjelovanje u akciji “Zaustavimo rat u Hrvatskoj”.

 

 

 

1990. Postali smo vježbaonica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

1993. “Mali princ” svečano proslavlja 55-tu obljetnicu, prezentirajući različite mogućnosti rada s djecom.

1996. Uz superviziju prof. Arijane Miljak, otvorili smo prostore vrtića (hodnike, garderobe..) za aktivnosti djece.

1997. Uvažavajući potrebe roditelja, a u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje i šport te Ministarstvom prosvjete i športa, sukladno odredbi članka 3. Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi, prvi smo u Zagrebu primili u jaslice osmomjesečno dijete.

 

 

 

1998. Tiskanjem monografije, obilježili smo 60-obljetnicu vrtića. Kipar Josip Stipeč poklonio nam je skulpturu «Mali princ» koja otada oplemenjuje hodnik objekta na Laščini.

2001. U travnju je na objektu Jordanovac otvoren Laboratorij za psiho-lingvističko istraživanje Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Kao rezultat petogodišnjeg iskustva, u svibnju su održane radionice za sustručnjake (odgajatelje i stručne suradnike) na kojima je prezentiran rad po koncepciji «Vrtić kao dječja kuća – otvoreni vrtić».

2003. Djeca našeg vrtića prvi su put posjetila Predsjednika RH Stjepana Mesića na “Kavi s Predsjednikom”.

 

 

 2004. U odgojno-obrazovni rad uveden je CAP program – program prevencije zlostavljanja djece.

U sklopu Dana dječjih vrtića grada Zagreba, na objektu Laščina održana je velika izložba didaktičkih sredstava pod nazivom “Odgajatelj – autor sredstava za odgojno-obrazovni rad”.

2006. Dugogodišnji rad na zadacima odgoja za održivi razvoj okrunjen je dobivanjem suglasnosti MZOS za poseban program za ekologiju “Mali čuvari velike Zemlje”.

2007. Postali smo prvi eko-vrtić u Zagrebu te dobili Zelenu zastavu. Dobili smo suglasnost na Program rada s darovitom djecom.

2008. Za 70-tu obljetnicu vrtića kiparica Renata Azinović Vranicany poklonila nam je još jedan kip Malog princa.

 

 

 2009. Kroz suradnju sa jednim roditeljem, grupa naše djece ponovo je posjetila Predsjednika RH Stjepana Mesića.

2011. Nova djeca – novi posjet novom Presjedniku RH Ivi Josipoviću

 

 

2012. Obnovljena suglasnost za posebni program ranog učenja engleskog jezika.


Kroz našu misiju: „stvaranje poticajnog okruženja koje omogućuje razvoj potencijala svakog djeteta, te razvoja odgovornog ponašanja o sebi, drugima i svemu što nas okružuje“ kontinuirano se trudimo dati djeci najbolje.Štitimo i poštujemo djetinjstvo.


2013. Povodom 75. rođendana našeg vrtića organizirana je izložba "Odgojitelji za djecu" na kojoj su se izlagali brojni poticaji izrađeni kreativnošću naših odgojitelja 

2014. Stručni tim  sudjelovao je u seminaru za djelatnike vrtića Grada Zagreba, koji je predstavljao uvod u projekt "Volonteri u vrtiću". Zajedno s predstavnicama Gradskog ureda, kolegice su prezentirale i objasnile okupljenima proceduru primanja volontera, kao i njegovu ulogu te suživot u vrtiću. 

2015. U suradnji s Udrugom Dodir, održan je stručni aktiv, s ciljem senzibilizacije odgojitelja za rad s osobama s teškoćama sluha i vida.

2016. Povodom 10. godišnjice sudjelovanja u Međunarodnom programu Eko škola te stjecanja zlatnog statusa Eko vrtića, na igralištu našeg objekta Jordanovac zajedničkim smo snagama posadili jedno novo stablo, koje nam je poklonila obitelj Utješanović.

2017. Kao prvi zagrebački vrtić sa Eko statusom, posjetila nas je Miss Earth te nas uvrstila u promotivni video kojim će prezentirati Hrvatsku na svjetskom izboru. 


 

2017. Projektom energetske obnove uspješno su završeni radovi na obnovi fasade objekta Kozjak, kao i zamjena dotrajale stolarije. 2018. Dječji vrtić "Mali princ" proslavio je 80-u obljetnicu svog postojanja koju smo obilježili izdavaljem prigodne brošure. 

 

   

 

 

 2020. U suradnji s Domom za starije "Park" uključili smo se u akciju Knit a square Croatia - djeca i štićenici Doma zajedno su sudjelovali u tkanju vunenih kvadratića koji su potom spojeni u deku i poslani siromašnoj djeci u Afriku. 

                                           
 

          


 


© 2021 Vrtić Mali princ. Sva prava pridržana.