Jelovnici i prehrana

 

Od 02.01.2017. godine svi vrtići Grada Zagreba sudjeluju u Projektu „Pravilna prehrana u dječjim vrtićima Grada Zagreba“ koji se odvija pod geslom „Imam pravo rasti zdravo“.
Cilj projekta je primjena standardiziranih, sezonskih jelovnika u cilju ujednačavanja kvalitete prehrane u svim vrtićima Grada Zagreba.
Jelovnike je suradnički izradio tim stručnjaka: radna skupina zdravstvenih voditelja dječjih vrtića  te stručnjaci s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“ i Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

Svaki jelovnik je analiziran od tima stručnjaka u smislu energetske i nutritivne potrebe djeteta te je sukladan pravilniku Izmjena i dopuna Programa zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima (N.N. 121/2007).

Izrađeno je 265 sezonskih dnevnih jelovnika - doručak, užina 1, ručak, užina 2. Svi vrtići, na bazi godišnjeg doba, dobivaju identični broj gotovih dnevnih jelovnika koliko je radnih dana u tom vremenskom periodu. Vrtić u primjeni jelovnika jedino ima mogućnost samostalnog rasporeda istih po tjednima, bez ponavljanja pojedinog jelovnika.

Jelovnici osiguravaju predviđenih 75% dnevnih potreba za energijom i kalcijem, što je sukladno vremenu koje djeca provedu u vrtiću, a ostalih 25% djeca trebaju osigurati prehranom kod kuće.
Energijski udio ugljikohidrata u dnevnim jelovnicima je 50-60%, masti 25-35% i bjelančevina 10-30% što je u skladu s preporukama za djecu ove dobi.

Osim navedenog, jelovnici su unaprijeđeni s obzirom na vrstu i način pripreme hrane.
Postupno oplemenjivanje jela uvođenjem „novih“ sastojaka, uz korekciju učestalosti pojavljivanja različitih vrsta hrane, ostvarena je veća raznolikosti u ponudi, a time i proporcionalna zastupljenosti svih skupina hrane. 

Djeci koja imaju nutritivne alergije potvrđene liječničkom potvrdom, jelovnik je prilagođen njihovom zdravstvenom stanju. 




 
DOBRO JE ZNATI

Obilježja pravilne prehrane:
  • integralne žitarice i njihovi proizvodi
  • punomasno mlijeko i mliječni proizvodi
  • fermentirani proizvodi s probiotikom
  • mahunarke
  • svježe, domaće sezonsko povrće i voće
  • sušeno domaće voće
  • lako probavljivo meso
  • dovoljna količina tekućine, tj. vode, tijekom cijelog dana

Očuvanju djetetovog zdravlja doprinosi:
  • minimalna upotreba soli i začina pri pripremi hrane
  • izbjegavanje unosa teže probavljivih masnoća
  • izbjegavanje rafiniranih šećera i slastica
  • izbjegavanje gaziranih pića i industrijskih sokova
  • češća konzumacija namirnica zasićenih celulozom (mahunarke, voće) koje doprinose sprječavanju zatvora i reguliranju probave
  • izbjegavanje jednolične prehrane
  • poticanje djeteta na igru i fizičku aktivnost

KOLIKO JE KALORIJA DNEVNO POTREBNO DJETETU PREDŠKOLSKE DOBI?

Dnevni unos kalorija ovisi o:
  • starosti djeteta
  • njegovoj tjelesnoj težini
  • njegovoj tjelesnoj visini

Kalorije računamo na slijedeći način: 

1000 kcal + 100 kcal po svakoj godini života
Npr. dijete u dobi  1 - 2 godine = 1100 kcal
        dijete u dobi  2 - 3 godine = 1250 kcal
        dijete u dobi  3 - 4 godine = 1400 kcal
        dijete u dobi  4 - 5 godina = 1600 kcal



 

 
 

© 2023 Vrtić Mali princ. Sva prava pridržana.