Od 02.01.2017. godine svi vrtići Grada Zagreba sudjeluju u Projektu „Pravilna prehrana u dječjim vrtićima Grada Zagreba“ koji se odvija pod geslom „Imam pravo rasti zdravo“.
Cilj projekta je primjena standardiziranih, sezonskih jelovnika u cilju ujednačavanja kvalitete prehrane u svim vrtićima Grada Zagreba.
Jelovnike je suradnički izradio tim stručnjaka: radna skupina zdravstvenih voditelja dječjih vrtića te stručnjaci s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“ i Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.
Svaki jelovnik je analiziran od tima stručnjaka u smislu energetske i nutritivne potrebe djeteta te je sukladan pravilniku Izmjena i dopuna Programa zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima (N.N. 121/2007).
Izrađeno je 265 sezonskih dnevnih jelovnika - doručak, užina 1, ručak, užina 2. Svi vrtići, na bazi godišnjeg doba, dobivaju identični broj gotovih dnevnih jelovnika koliko je radnih dana u tom vremenskom periodu. Vrtić u primjeni jelovnika jedino ima mogućnost samostalnog rasporeda istih po tjednima, bez ponavljanja pojedinog jelovnika.
Jelovnici osiguravaju predviđenih 75% dnevnih potreba za energijom i kalcijem, što je sukladno vremenu koje djeca provedu u vrtiću, a ostalih 25% djeca trebaju osigurati prehranom kod kuće.
Energijski udio ugljikohidrata u dnevnim jelovnicima je 50-60%, masti 25-35% i bjelančevina 10-30% što je u skladu s preporukama za djecu ove dobi.
Osim navedenog, jelovnici su unaprijeđeni s obzirom na vrstu i način pripreme hrane.
Postupno oplemenjivanje jela uvođenjem „novih“ sastojaka, uz korekciju učestalosti pojavljivanja različitih vrsta hrane, ostvarena je veća raznolikosti u ponudi, a time i proporcionalna zastupljenosti svih skupina hrane.
Djeci koja imaju nutritivne alergije potvrđene liječničkom potvrdom, jelovnik je prilagođen njihovom zdravstvenom stanju.
DOBRO JE ZNATI
Obilježja pravilne prehrane:
-
integralne žitarice i njihovi proizvodi
-
punomasno mlijeko i mliječni proizvodi
-
fermentirani proizvodi s probiotikom
-
mahunarke
-
svježe, domaće sezonsko povrće i voće
-
sušeno domaće voće
-
lako probavljivo meso
-
dovoljna količina tekućine, tj. vode, tijekom cijelog dana
Očuvanju djetetovog zdravlja doprinosi:
-
minimalna upotreba soli i začina pri pripremi hrane
-
izbjegavanje unosa teže probavljivih masnoća
-
izbjegavanje rafiniranih šećera i slastica
-
izbjegavanje gaziranih pića i industrijskih sokova
-
češća konzumacija namirnica zasićenih celulozom (mahunarke, voće) koje doprinose sprječavanju zatvora i reguliranju probave
-
izbjegavanje jednolične prehrane
-
poticanje djeteta na igru i fizičku aktivnost
KOLIKO JE KALORIJA DNEVNO POTREBNO DJETETU PREDŠKOLSKE DOBI?
Dnevni unos kalorija ovisi o:
-
starosti djeteta
-
njegovoj tjelesnoj težini
-
njegovoj tjelesnoj visini
Kalorije računamo na slijedeći način:
1000 kcal + 100 kcal po svakoj godini života
Npr. dijete u dobi 1 - 2 godine = 1100 kcal
dijete u dobi 2 - 3 godine = 1250 kcal
dijete u dobi 3 - 4 godine = 1400 kcal
dijete u dobi 4 - 5 godina = 1600 kcal