Zdravstveni savjeti

Akutne respiratorne infekcije

Najučestalije su infekcije u dječjoj dobi. Uzročnici mogu biti : virusi i bakterije. Najčešće se infekcija širi kapljičnim putem ili preko ruku.

Nakon što dijete krene u vrtić uobičajeno se javljaju gotovo neprekidno curenje iz nosa i kašalj. Imunološki sustav djeteta potpuno sazrijeva nakon pete godine života i tada se manjuje učestalost obolijevanja.

Kada dijete moramo uputiti liječniku:

 • ukoliko se uz curenje nosa i kašalj pojavi povišena tjelesna temperatura
 • kada je djetetu ometen san i hranjenje, a uz to je bezvoljno i razdražljivo, neprekidno plače, ima otežano disanje
 • kada simptomi bolesti onemogućavaju da dijete sudjeluje u aktivnostima

Nakon završenog liječenja, potrebno je donijeti lijčničku potvrdu da je dijete zdravo i da može u vrtić, kako bi spriječii daljnje širenje infekcije!!!

Preventivne mjere koje provodimo u vrtiću:

 • redovito prozračivanje sobe dnevnog boravka
 • poticanje djece na pravilno pranje ruku
 • pravilna prehrana (jačenje imuniteta)
 • boravak na zraku

 

Boravak na zraku 

Boravak na otvorenom prostoru i svježem zraku ima pozitivan utjecaj na cjelokupan psihofizički razvoj djeteta. To je jedan od načina jačanja dječjeg organizma, stvaranja otpornosti i sprječavanja širenja infekcije (budući da osobito tijekom zimskih mjeseci, u zatvorenim, grijanim prostorijama, djeca češće obolijevaju od bolesti dišnog sustava). Zbog toga djeca svakodnevno izlaze na svježi zrak (1-2 puta dnevno).

Preporuča se različito vrijeme dužine boravka na zraku, ovisno o temperaturi zraka i dobi djeteta. Temperatura zraka s minus predznakom ne smije biti razlog da djeca ne borave na zraku, ali uz adekvatnu obuću i odjeću (skafanderi, čizmice, kapa, šal, rukavice) te da organiziraju igre koje potiču na rad cijeli organizam djeteta (trčanje, grudanje, sanjkanje i druge aktivnosti). Djeca mogu boraviti na otvorenom (dvorište, terasa) u svim vremenskim uvjetima tj. kada je oblačno, sunčano, ako je neposredno prije pala kiša (na betonskim terasama), kada pada snijeg.

Iznimno se ne preporuča boraviti vani kada je vjetrovito i maglovito.

 

 

Ušljivost

Uši glave mogu se pojaviti i u vrtiću te se vrlo brzo mogu i proširiti. Uši ne skaču, niti ne lete. Drže se i hodaju uz vlas kose, hrane se krvlju ubadanjem u kožu. Ne mogu preživjeti bez čovjeka. Pojavljuju se i u sredinama s visokim higijenskim standardima.

Ukoliko se u vrtiću pojave uši/gnjide, zadaće vrtića su:

 • da vas informiramo o pojavi gnjida / uši u odgojnoj skupini putem letaka za roditelje
 • organiziranje, nadziranje i provođenje dodatnih mjera čišćenja i dezinfekcije (izmjena posteljine, pidžama i igračaka)

Zadaće roditelja su:

 • redovito pregledavajte vlastište svoga djeteta
 • potrebno je pregledati vlastišta i drugim članovima obitelji
 • odmah pristupiti uklanjanju gnjida /uši (mehanički – rukom, kemijski – šamponom)
 • o pojavi uši odmah izvjestiti vrtić
 • dok traje terapija uklanjanja gnjida / uši, dijete p mogućnosti izdvojiti iz kolektiva

Sva detaljna uputstva se nalaze napisana na letku za roditelje te vas molimo da ga pomno proučite!

 

Ambilopsija (slabovidnost)


Ambliopija je smanjenje ili gubitak dijela vidnih funkcija, bez vidljive bolesti oka. Kako je ambliopija bolest jednog oka, djeca se u pravilu ne žale na smetnje vida. Dijete s ambliopijom spotiče se pri prelasku preko prepreka, teško uspijeva uhvatiti loptu, baciti je u ruke drugome, a kasnije se očituje kao otežano čitanje.

Rizični čimbenici za nastanak ambliopije su u 90% slučajeva strabizam (bijeg oka), prijevremeni porod, retinopatija nedonoščadi, prirođena mrena.

Uzrok razvijene ambliopije nije u oku, već u mozgu – u izostanku dozrijevanja vidnog dijela mozga zbog nedovoljne vidne stimulacije. Ukoliko se otkrije na vrijeme, prije nego je vidni dio mozga završio razvoj (u 7.g. života, ambliopiju je moguće izliječiti. Najčešće se flasterom prekrije zdravo oko da bi slavije oko vježbalo, a mozak «učio» gledati. Ne liječi li se ambliopija u najranijem periodu razvoja života djeteta, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid. Oko može postati i funkcionalno slijepo.

Klinika za očne bolesti «Sveti Duh» pokretač je prvog istraživanja ambliopije u Republici Hrvatskoj, s ciljem prepoznavanja i liječenja ambliopije. Stoga u vrtićima grada Zagreba provodi oftalmološke preglede vidne oštrine djece , u sklopu zdravstvenog znanstvenog projekta «Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba». U našem vrtiću je završen četvrti krug pregleda, a u pripremi je peti krug pregleda.


© 2023 Vrtić Mali princ. Sva prava pridržana.