Jesenske aktivnosti u našem vrtiću

 S polaganim zalaskom ljeta i početkom nove pedagoške godine, u našem vrtiću pripremamo se za dolazak novog, šarenog godišnjeg doba. Jesen se ušuljala u naš vrtić, a mi smo ju radosno prihvatili i popratili brojnim jesenskim aktivnostima. Djeca i odgojitelji u odgojnim skupinama promatraju promjene u prirodi, poput promjene boje lišća i njegovog opadanja s grana drveća, upoznaju se s različitim jesenskim plodovima, razgovaraju o životinjama (ježu, vjeverici, medvjedu,…) i njihovim pripremama za zimu. U mnogim skupinama formirani su novi „jesenski kutići“ prepuni žireva, kestena, raznobojnog lišća, tikvica i bundeva, koje djeca koriste za manipuliranje, promatranje, istraživanje i igru. Kroz brojne likovne aktivnosti, potiče se dječja mašta i kreativnost. Pritom nastaju lutke i figurice, ogrlice i krune od jesenskih plodova.
 
     
 
Jesen dočekujemo i proslavom, tzv. Jesenskom svečanošću. Za ovu prigodu uređujemo se krunama, plaštevima i sličnim originalnim ukrasima izrađenim od lišća i jesenskih plodova. Na našem igralištu zajedno pečemo kestene i slušamo njihovo pucketanje. Uživamo u organiziranim raznovrsnim jesenskim aktivnostima, osmišljenim maštom naših odgojiteljica.
 
 
 
U prvom tjednu mjeseca listopada obilježavamo Dječji tjedan s ciljem doprinosa podizanju opće svijesti o važnosti i položaju djece u današnjem društvu. U tu smo svrhu u odgojnim skupinama razgovarali s djecom o tome što su to dječja prava, ali i koje su njihove odgovornosti.
 
 
Tradicionalno obilježavamo Dane kruha i Dane zahvalnosti za plodove zemlje. Cilj je promovirati kod djece vrijednost kruha kao jedne od osnovnih namirnica u prehrani čovjeka te razvijati kulturu njegova blagovanja. Putem raznih aktivnosti u svojim odgojnim skupinama, djeca upoznaju različite vrste žitarica i način dobivanja brašna. Kroz vlastito iskustvo manipuliranja brašnom i tijestom, upoznaju se s procesom nastanka kruha. Rezultat ovih aktivnosti, osim novih znanja, vještina i iskustava djece, svakako su i raznovrsna peciva oblikovana dječjim ručicama.
 
 
Redoviti program kontinuirano obogaćujemo prikladnim kazališnim predstavama. Tako smo u vrijeme Dana kruha ugostili kazalište Svijet lutaka s predstavom Od zrna do kolača.


 
 
 
 U mjesecu studenom, u suradnji sa ŠRC Šalata, organiziramo program škole klizanja za djecu predškolske dobi. Uz profesionalne i stručne voditelje djeca uče osnovne vještine klizanja, poput održavanja na ledu, kretanja unaprijed i unazad te skretanja, što pozitivno utječe na njihov motorički razvoj, ali i samopouzdanje.
 
Također nastavljamo s već tradicionalnom suradnjom s XV. Gimnazijom, čiji učenici volontiraju u našim odgojnim skupinama u objektima Laščina i Jordanovac. Djeca uživaju u druženju sa srednjoškolcima, a pritom nastaju nova, lijepa prijateljstva.
 
 
 
 
 
 
 
 

© 2023 Vrtić Mali princ. Sva prava pridržana.